Mit kell tennie ha víz, vagy bármilyen más folyadék ömlik a laptopjára?

Sajnos el kell szomorítsam azzal kapcsolatban, hogy ha víz ömlik a laptopra akkor sokkal kisebb a baj, mintha kakaó, kávé, sör vagy bor. Valójában csak egy kicsit került jobb helyzetbe.

Ha belegondol, nem nehéz elképzelni, hogy bármelyik innivaló milyen könnyedén végezheti a gépében. Például este munka után még pár e-mailt el kell küldenie, de közben már jól esik kortyolgatni a finom teát, mikor egy hirtelen kézmozdulattal már landol is a billentyűzetre. Vagy éppen az unokák ott nyaralnak, és a reggeli kakaót isszák a laptop mellett. Ugye nem kell mondanom, hogy pillanatok alatt borulhat a pohár.

Mindegyik esetben az első lépés, hogy áramtalanítsa a készüléket, ami azt jelenti, hogy a bekapcsoló gombot hosszan megnyomva kapcsolja ki. Ne várjon a leállítással! Ezután távolítsa el az akkumulátort. Abban az esetben, ha csak a gép megbontásával lehet kivenni, ez a lépés kihagyható. Amennyiben víz borult a készülékbe, pár órán keresztül lefelé fordítva hagyja száradni, majd be lehet kapcsolni. Ha működik örülünk, ha nem, irány a szakszerviz!

Ha valamilyen cukros folyadék borult, akkor nem érdemes viszont otthon próbálkozni a kiszárításával, se a hajszárítós, se a fejjel lefelé radiátorra tevős módszerrel, és rizs közé se tegye😉! Ha mégis kipróbálja ezeket és azt veszi észre, hogy működik, ez csak ideig óráig lesz megoldás. Először talán 1-2 gomb nem működik, utána már egy egész sor, majd jönnek a súlyosabb problémák. Ebben az esetben mindenképp szakember segítségét kell kérnie, aki megpróbálja kitakarítani a gépét. Azért írtam, hogy megpróbálja, mert ha a folyadék eléri az alaplapot (kialakítástól függően), ott akár zárlatot is okozhat. Eddig se volt kicsi a baj, de ezesetben már felmerülhet a meglévő gép teljes cseréje, hiszen a javítás már nem minden esetben lesz gazdaságos.

Összegezve tehát: Ha valami beleömlik a laptopba akkor első lépésként áramtalanítsa, távolítsa el az akkumulátort (amennyiben gyorsan megoldható), majd ha nem működik, hozza el hozzánk, vagy akár hívjon minket házhoz!

Telefonszámunkon – 06202956414 – hétfőtől péntekig, 9.00-tól 17.00-ig elérhetőek vagyunk! Kiszállás akár ingyen!