Milyen esetekben érdemes újraindítani a számítógépünket?

  • ha lassú
  • ha lefagy
  • ha elkezd „furán” viselkedni
  • ha nem a megszokott internet sebességet tapasztalja
  • bármilyen frissítés után (software, hardware)
  • bárminemű telepítés után
  • ha új eszköz lett csatlakoztatva a géphez (egér, billentyűzet, monitor, nyomtató, router stb)
  • vírusellenőrzés után

 

Az újraindítás előnyei:

Ha bármilyen problémát tapasztal a gépén, a szakértők első kérdése az szokott lenni, hogy „Mikor volt utoljára újraindítva a számítógépe?” Ez nem véletlen! A számítógép újraindítása a leggyorsabb mód arra, hogy kijavítsa az esetlegesen felmerülő kisebb hibákat. Ez nem csak számítógépek, hanem telefonok, tabletek esetében is igaz. Figyelem! A számítógép újraindítása nem egyenlő a „Leállítás” gombra való kattintással, majd későbbi bekapcsolásával!

Ha lassú a Windows, megeshet, hogy egy program rendetlenkedik és felhasználja a CPU 99%-át. Egy jobban hozzáértő ember a feladatkezelőben próbálna kutatni és megkeresni a problémát.Viszont egy átlagfelhasználónak egyszerűbb, ha szimplán újraindítja a számítógépet, és a hiba kijavítódhat.

A böngészők is idővel egyre több memóriát használnak fel működésük közben, lelassítva a netezést. A gép újraindításával ez a folyamat megállítható, és újra gyors lesz az oldalak betöltése.

Ha többször tapasztalja, hogy lefagy a gépe, vagy sokáig nem válaszol, első lépésben próbálja ki az újraindítást. Ha ezután is tapasztalja a problémát, hívjon szakembert!

Minden alkalommal, amikor a Windows frissül, újra kell indítani a gépét! Igaz ez software frissítés és bárminemű telepítés után is!

Végezetül, az újraindítással egyes hardware problémák is megoldódhatnak. Pl: ha azt veszi észre, hogy laptopja szokatlanul meleg vagy hangos, lehet, hogy csak meg lett dolgoztatva, és egy gyors újraindítástól már helyre is jön!

Eszköze rendszeres (legalább heti 1 alkalommal) újraindítása-főként ha a fentieket tapasztalja-rengeteg telefonhívástól, és feleslegesen kiadott pénztől kíméli meg!