Hogyan védekezhet a Facebookon terjedő vírusok ellen?

A Facebook-vírusok már jó ideje szedik áldozataikat a közösségi hálón, tehát a probléma koránt sem új keletű. De, sajnos, még mindig számos jóhiszemű internetezőt sikerül megtéveszteniük.

Rengetegen fordulnak hozzánk azzal, hogy az utóbbi időben szokatlan dolgokat tapasztalnak mikor belépnek a Facebookra, azt gyanítják, hogy valmilyen vírus okozza ezeket. Ha nem akarja, hogy ez Önnel is megtörténjen, vagy megismétlődjön, vegye fel a kesztyűt a Facebookon terjedő kártevőkkel szemben, ne hagyja magát átverni!

Facebookos önvédelmi sorozatunkból megtudhatja, hogyan szúrhatja ki a kártevőket, és hogyan védheti ki a támadást.

  1. rész

Először is, tudnia kell:
hogy a „Facebook-vírusok” valójában nem vírusok. Csak azért hívjuk őket így, mert úgy viselkednek, mint a vírusok. Valamilyen cselt bevetve megtévesztik gyanútlan áldozataikat, akik miután megfertőződtek, akaratukon kívül tovább fertőznek. Így rövid idő alatt egyetlen vírus is temérdek profilt képes megfertőzni, vírusszerűen terjed. És egy percig se legyen kétsége afelől, hogy mindemögött valamilyen rossz szándék lapul, mint például személyes adatai megszerzése.

A „Facebook-vírusok” azonban nem a számítógépünket, hanem „csupán” a Facebook profilunkat fertőzik meg. És mivel ezek a kártevők nem a számítógépünkbe, hanem az interneten található Facebook-profilunkba fészkelik be magukat – azaz fizikailag nincsenek a számítógépen – semmilyen vírusirtó program nem véd meg tőlük. A vírusirtó programok ugyanis a számítógépen lévő programokat figyelik, csak azokat szűrik.
Egyetlen egy módon tudunk ellenük védekezni, ha kiszúrjuk, és elkerüljük őket. Nem dőlünk be.

*** Folytatjuk ***

A következő részből kiderül, milyen vírusok leselkednek Önre a Facebookon.