Mit tehet még a Facebookon terjedő vírusok ellen?
Kiderül facebookos önvédelmi sorozatunk befejező részéből

Az előző részek tartalmából:
Ha elolvasta az első két részt, akkor mostanra már tudja, hogyan viselkednek a „facebookos vírusok”, mik az általános jellemzőik, és néhányat közülük már be is tud azonosítani.

Ha még nem olvasta, itt megteheti:
1. rész: Hogyan védekezhet a Facebookon terjedő vírusok ellen?
http://on.fb.me/1PQcWFt

  1. rész: Hogyan szúrhatja ki a „Facebook-vírusokat”?
    http://on.fb.me/1KSCjiv
  2. rész

Amint azt az előző részben ígértük, bemutatunk még három igen gyakran előforduló „Facebook-vírust”. Most figyeljen! Ezek azok:

  • Olyan „Facebook-vírussal” is találkoztunk már, amely azt hazudta, hogy megmutatja, hogyan tudjuk megváltoztatni a Facebook oldalunk színét. Jól hangzik  :-), de ilyen nincs. Ez is csak átverés. Amit a Facebookon alapból nem lehet, arra semmilyen facebookos alkalmazással sincs mód. Ezt jegyezze meg!
    • A „Facebook-vírusok” egyik leggyakoribb fajtája meglehetősen pajzán. Az üzenőfalon terjed, főként erotikus tartalmat ígérő videók formájában. Ezeket a videókat látszólag valamelyik ismerősünk osztotta meg. Azonban valójában a vírust terjesztő videót nem az ismerősünk osztotta meg, hanem a vírus posztolt az ő nevében. Ha gyanús videót lát az üzenőfalán a hírfolyamában, ne kattintson rá! Ugyanis, ha így tesz, ezt követően az Ön nevében is posztolnak majd hasonló videókat. Az ilyen videók már csak azért is gyanúsak, mert – elvileg – a Facebook nem támogatja az erotikus fotók, videók megjelenését. Ha ilyet találnak – például, mert többen panasszal élnek emiatt – törölhetik a képet, és akár a képet közzétevő profilját is. Úgyhogy csak óvatosan a pikáns képekkel!  🙂
    • Megjelölnek minket egy olyan posztban tucat másik emberrel együtt, amelyhez semmi közünk. Ezt úgy tudja kivédeni, hogy beállítja, hogy ne jelenhessen meg semmilyen olyan bejegyzés az üzenőfalán, amelyben megjelölik anélkül, hogy Ön azt engedélyezné. Ha ezt megteszi, értesítést fog kapni arról, ha valaki megjelöli egy bejegyzésben. Ez a beállítás rendkívül hasznos, ugyanis nem csak a vírus ellen véd, arra is jó, hogy a jövőben ne jelenhessenek meg Önről olyan ciki képek a Facebookon, amelyeket nem szeretne, úgy, hogy még ráadásul meg is jelölik rajta. Ezt a következő módon tudja kivédeni: belép a „Beállítások” menüpontba, ott kiválasztja az „Idővonal és megjelölés” pontot, és az „Idővonal és beállításai” részben a kék mezőben szereplő „Letiltva” felirat mellett található lefelé mutató nyílra kattintva a legördülő menüből kiválasztja az „Engedélyezve” opciót.

Összességében elmondható, hogy a biztonságos facebookozás aranyszabálya az, hogy ha valami gyanúsat lát a Facebookon ne kattintson rá!
Ezen kívül, célszerű rendszeresen ellenőrizni a facebookos aktivitását, hogy minél előbb észrevegye, ha valaki más, mondjuk egy „vírus” posztol, jelölget a nevében. Ezt a „Tevékenységnaplóban” tudja megnézni. A felső kék sávban, jobb felső sarokban található lefelé nyílra kattintson, és a legördülő menüből válassza ki a „Tevékenységnapló” opciót.

És van még valami, amit megtehet a biztonsága érdekében. Nézze át az Alkalmazásait (főoldal, bal oldali oszlopban találja), és törölje azokat, amelyeket nem használ. Biztos, ami biztos. Ki tudja, az is lehet, hogy valamelyik egy „vírus”.

Mi van akkor, ha mégis megtörténik a baj?
Töröljön, és változtasson jelszót! Törölje azokat a posztokat, amelyeket nem Ön tett ki, valamint a vírusos üzeneteket, bejelöléseket.

Ha nem akar megfertőződni, tartsa szem előtt az itt leírtakat, és…óvakodjon a kártevőktől!  😉