Hogyan szúrhatja ki a „Facebook-vírusokat”?

Mint ahogy azt már Facebookos önvédelmi sorozatunk 1. részében említettük, a „Facebook vírusoknak” több fajtája van. Most pedig bemutatjuk a leggyakrabban előfordulókat, és azt is eláruljuk, hogyan védekezhet ellenük.

  1. rész

Ezekre figyeljen:

  • Kap egy linket vagy egy videót tartalmazó üzenetet valakitől, aki a Facebookon ismerőse, azt írja mellé, hogy nézze meg, mert nagyon érdekes. Ez önmagában, persze, nem is lenne szokatlan, de mégis vannak intő jelek. Gyanakodjon, ha: 1) a kísérő szöveg angol nyelvű annak ellenére, hogy sosem leveleztek angolul; 2) ez az ismerőse nem szokott ilyen üzeneteket küldeni; 3) ezer éve nem beszéltek. Ha szokatlan linket vagy videót tartalmazó üzenetet kap, ne kattintson rá, ne nézze meg, mert ezáltal az Ön fiókja is vírusos lesz.
    • Ön számára teljesen ismeretlen, sokszor külföldi emberek jelölik be ismerősnek. A facebookos kártevők egyik fajtája a fertőzött fiókból felkérések tömkelegét képes elküldeni, így fertőz. Ne jelöljön ismerősnek olyan embereket, akiket valójában nem ismer! Nem tudhatja, mi áll a háttérben. Nyugodtan utasítsa el a felkérést.
    • A „Facebook-vírusok” facebookos alkalmazások formájában is megjelenhetnek. Ilyen volt például az az alkalmazás, amelyről azt írták, hogy segítségével megtudhatja, kik nézegetik a Facebook profilját. Ez a trükkös vírus az emberi kíváncsiságra alapozott, ki ne szeretné tudni, hogy kik érdeklődnek utána. Nem igaz?  :-)De rossz hírünk van, nincs olyan alkalmazás, amelyből ezt megtudhatnánk. Ezek az adatok ugyanis titkosak. Tehát ha ilyet lát, ne kattintson rá, átverés.

*** Folytatjuk ***

Facebookos önvédelmi sorozatunk következő, egyben záró részében még három igen gyakran előforduló „Facebook-vírust” mutatunk be.