Minden héten bemutatunk egyet az előző hét számítógép szerviz eseteiből, mégpedig azt, ami szerintünk a legérdekesebb, vagy legtanulságosabb volt. Nézzük is az elsőt, ami bár nem a múlt héten történt, de talán a valaha volt leggyorsabb javításunk lett.

Mi ugyan alapvetően Otthoni szerviz vagyunk, azaz a helyszínen javítjuk az informatikai hibákat, de ez nem jelenti azt, hogy hetente pár gép ne kerülne úgy be hozzánk, hogy az Ügyfél hozza be. Ez történt egy laptoppal is, a hibajelenség az volt, hogy nem indul a gépen a Windows. Az ügyfél még azt is meg tudta állapítani, hogy a gép nem látja a merevlemezt.

A merevlemez takaró műanyag lap lecsavarozása után rögtön ki is derült, hogy mi a gond: a merevlemez elmozdult, így nem csatlakozott a megfelelő helyre és a gép ezért nem látta. Miután visszaillesztettük a helyére, a gép újra működött, indult a Windows, a programok.

De hogyan csúszhat ki a merevlemez a helyéről? Normál esetben sehogy! Az Ügyfél elmondása szerint a gép korábban járt egy másik szervizben, ahol pont a merevlemezt cserélték. Ugyanakkor nem csak azt cserélték ki valamilyen oknál fogva, hanem az azt rögzítő fém keretet is. A fém keret felelős azért, hogy a merevlemez a helyén maradjon, általában van rajta egy-két fül, amikben lyukak vannak. A lyukakon keresztül kell a keretet a géphez csavarozni és így a merevlemez nem csúszhat ki a helyéről. A kicserélt kereten viszont nem voltak ilyen fülek, így nem lehetett rögzíteni.

Hogy miért cserélték ki a keret, az nem derült ki, biztos meg volt a szakmai oka. De hogy miért nem pontosan olyanra cserélték, amilyenre kellett volna – na, ezt már szakmai szemmel egyáltalán nem értjük!

Mennyibe került a javítás? Semmibe! Ha az Ügyfél behoz hozzánk egy gépet és 10 percen belül megtörténik a javítás, vagy bevizsgálás, akkor nem kérünk el semmit. Márpedig ez a javítás kb 5 percet igényelt, így nálunk az elmúlt időszak leggyorsabb sikeres javítása volt!