*** A múlt hét esete ***

Ismét jelentkezünk a múlt hét legérdekesebb/legtanulságosabb számítógép szervizes esetével, ami az Infofutár szervizeseivel esett meg. A mostani eset sajnos alkatrész cserével járt, a végszámla 20.000 Ft környékén volt, ráadásul adatvesztés is történt, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.
De az eset előtt két érdekesség:

– a múlt héten több olyan hiba is volt, amikor az Ügyfél azt tapasztalta, hogy a gépen nem működik az internet. Az eseteket kivétel nélkül egy proxy-vírus okozta, ami elállította a hálózati beállításokat. Érdemes ellenőrizni, hogy rendszeresen frissül-e a Windows és hogy van-e aktív vírusirtó a gépen.

– Január elején tele voltak a hírek a processzorok sebezhetőségéről szóló hírekkel. Sajnos a sebezhetőség javítására szolgáló frissítés, ami automatikusan kell, hogy települjön, egyes AMD processzorral rendelkező gépeken a Windows összeomlásával jár. A múlt héten mi is találkoztunk már ilyennel. Sajnos megelőzni egyelőre nem lehet a hibát, akit érint, az hívjon minket és a helyszínen javítjuk!

És most a múlt hét esete: ahogy az előző héten, most is egy laptop és most is merevlemez hiba ( az előző heti itt olvasható: https://www.facebook.com/infofutar.hu/posts/1802594519764385
) Történt, hogy az ügyfél egyik nap egy kicsit hanyagul „dobta” a bekapcsolt laptopját az ágyra. Azért raktam a dobást idézőjelek közé, mert nem is igazi dobás volt ez, inkább csak pár centi magasról ejtés. Sajnos ez is elég volt ahhoz, hogy a laptop lefagyjon és többet ne induljon el rajta a Windows. A merevlemez nagyon érzékeny az ütődésekre és ez hatványozottan igaz akkor, ha a gép be van kapcsolva. Egyébként a működéséről itt egy videó, ahol 40-szeres lassításban látható, mi történik, amikor adatokat olvasunk/írunk: https://youtu.be/3owqvmMf6No

Ütődéskor a mozgó alkatrészek, azaz az olvasó/író fej hozzáérhet a nagy sebességgel pörgő lemezhez és mind a lemez, mind a fej károsodhat. Ez történt az ügyfelünk gépével is, így ez az eset a merevlemez cseréjével járt. Ráadásul ilyenkor nagyon gyakori az adatvesztés, egyes fájlok, képek, videók, dokumentumok olvashatatlanná vállnak, és itt is volt jópár ilyen fájl. Szerencsére az ügyfélnek a legfontosabb adatai megvoltak egy pendrive-on is, így őt pótolhatatlan kár nem érte.

Ugye Önnek is megvannak a legfontosabb, pótolhatatlan adatok legalább még egy helyen a gépen kívül?!?! Ha nincsenek, hívjon minket és kitaláljuk közösen a mentési startégiáját!

Nagyon fontos: az ilyen esetek megelőzésére a bekapcsolt laptoppal úgy kell bánni, mint a hímestojással. Ne ejtsük le még pár centiről, puha felületre se! Ne huppanjunk le vele a fotelbe, vagy kanapéra, mert akkor is ütést kaphat. Kivételt képeznek az olyan laptopok, amikben nem merevlemez, hanem SSD van, az ilyeneknek nem fognak megártani a fentiek, mert az SSD-ben nincsenek mozgó alkatrészek.