Sajnos, van ilyen. Ezért is hangsúlyozzuk mindig, hogy: készítsen biztonsági mentést vész esetére! Legalább egyet. Mentse le az Ön számára értékes dokumentumokat (Word dokumentumok, fényképek, kedvenc zeneszámok, videók stb.) valamilyen külső adattárolóra! Ez lehet: CD, DVD, pendrive vagy külső winchester.
„Mikor készítette Noé a bárkáját? A vihar előtt.”(A felejtés bére / Paycheck)
Ha mentésről van szó egyáltalán nem fog paranoiásnak tűnni attól, hogy felkészül a legrosszabb eshetőségre.

De hogyan tűnnek el az adatok a gépről?

Az adatok eltűnését leggyakrabban a winchester meghibásodása okozza.
A számítógép az elmentett file-okat a winchesteren (merevlemez) tárolja, a winchester azonban viszonylag érzékeny alkatrész. A rázkódást, ütődést végképp nem szereti. Ezért, ha egy mód van rá, ne nagyon hurcolásszuk sehova, ne pakolásszuk ide-oda, különösen bekapcsolt állapotban ne. Az árthat neki.

Ezen felül, vírus is okozhatja a dokumentumaink megsemmisülését.
Egyre több olyan géppel találkozunk, amelyet zsarolós vagy más néven kódolós vírus fertőzött meg. Ez a vírus lekódolja a gépünkön lévő összes file-t, és ha ez sikerül neki, akkor már elég csekély esély van arra, hogy valaha viszontlátjuk őket. A kód visszafejtése a tudomány mai állása szerint gyakorlatilag nem lehetséges. Még egy elképesztően csúcs géppel is évekbe telne. Ezt a bajt orvosolni nem, csak megelőzni lehet. Fontos, hogy mindig legyen érvényes vírusirtó a gépünkön, és ha netán azt tapasztaljuk, hogy hirtelen nagyon lelassul a gépünk, azonnal kapcsoljuk ki, és hívjunk szerelőt.

Az eddig leírt esetekben a történteket, sajnos, csak kis mértékben tudjuk befolyásolni. Megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket, de ez a legtöbb, amit tehetünk azért, hogy megóvjuk a gépünket és a rajta tárolt adatokat. Bízunk benne, hogy nem lesz baj, a többi már nem rajtunk múlik.

De mi van akkor, ha elvesznek az adataink, holott lett volna mód a megmentésükre? Ha tudomásunkra jut, hogy meg lehetett volna menteni a családi fotókat, nyaralásról készült pótolhatatlan képeket, mégis odalettek? Higgyék el, az értelmetlen veszteségtől nincs rosszabb.

Egyik ügyfelünk, azzal keresett meg minket, hogy valami gond volt a gépével. Egy informatikus ismerőse már újratelepítette, de még mindig nem használható. Ráadásul azóta semmit nem talál a gépen. Se a korábban használt programokat, se a képeit, dokumentumait. Kimentünk hozzá, megnéztük a gépet, kijavítottuk a telepítéskor vétett hibákat, így a gép már tökéletesen működött. Ez megoldódott. A számítógépen tárolt adatoknak azonban csak a hűlt helyét találtuk. A gép újratelepítésével minden elveszett. Biztonsági mentés sem volt róluk, végleg odalett minden.
Elmondtuk ügyfelünknek, hogy nem tudjuk visszahozni az adatokat, és hogy mindez a szakszerűtlen telepítés miatt történt. Bár vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten ezzel foglalkoznak, így elvileg van mód a file-ok előbányászására, de ez többszázezer forintba kerülne. Viszont ha egyből minket hívott volna, most mindene meglenne.

Mi, az Infofutárnál adatvesztés nélkül telepítünk.

Ügyfelünk egy életre megjegyezte, hogy a számítógép újratelepítése adatvesztés nélkül is lehetséges. Jegyezze meg Ön is!