Százezer forint alatti laptop

Beszéljünk a 100.000 Ft alatti laptopokról!

Még a műszaki beállítottságú embereknek sem mindig egyszerű eligazodni az itthoni laptop kínálaton a sokszínűség miatt. Egy nagyobb műszaki áruház polcain akár 40 típust is láthatunk, de egy hipermarketben is legalább 20 másik van kiállítva. Ami minden közös: található mellettük egy lap, amin laikusok számára semmitmondó technikai adatok vannak felsorolva. Mert valljuk be őszintén: kit érdekel, hogy pontosan mi a neve annak a processzornak, ami a gépben van. Egy valami számít: amikor végül hazavisszünk egy gépet, akkor az legyen jó arra, amire használni szeretnénk!

Mivel a technikai adatokon csak azok igazodnak ki, akik napi szinten benne vannak ebben a világban, ezért vásárláskor nagyon sokszor döntő tényező a laptop külseje, az eladó ajánlása és az ár. Az árban van viszont egy kategória, aminél nagyon könnyű mellényúlni: ezek a 100.000 Ft és az alatti árcédulával ellátott laptopok!

Ma megvizsgáltuk a hazai kínálatot. A pontosság kedvéért olyan műszaki áruházak és hipermarketek laptop kínálatát vettünk figyelembe, akik országosan legalább 20 üzlettel rendelkeznek és van fizikai boltjuk Miskolon. Ezeknek az áruházaknak a webshopjába jelenleg (2018.08.22) 174 darab olyan laptop van feltöltve, aminek az ára 100.000 Ft alatt van. Felállítottunk egy minimum gyorsasági szintet, aminek szerintünk egy mai laptopnak meg kell felelnie, ha átlagos otthoni felhasználás, netezés, filmezés, szövegszerkesztés a cél. A 174 laptopból mindössze 40 teljesíti ezt a szintet, azaz mindössze 23%-uk.

Ez azt jelenti, hogy Önnek 77% esélye van arra, hogy ha 100.000 Ft alatti laptopot vásárol a gép külseje, vagy az eladó ajánlata alapján, az lassú lesz és nem fog igazán jól működni, Ön pedig nem fogja örömét lelni a használatban!

A gond ezeknek a laptopoknak a processzorával van, ami az esetek 99%-ban nem cserélhető gyorsabbra (garancia időn pedig egyáltalán nem, hiszen garancia vesztéssel jár). Ez nem olyan, mint egy asztali gépnél, hogy ha lassú a processzor, akkor kicseréljük, bővítjük és megy minden tovább.Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy jól válasszunk.

Egy lassú processzorral szerelt gép az alábbiakkal fog kedveskedni új gazdájának:

  • lassú Windows indulás
  • programok lassú indítása. Az indulási sebességgel együtt akár percek is eltelhetnek, amíg a gép valóban használtra kész, elindult és betöltötte az első programot, például egy böngészőt
  • jó minőségű videók lejátszása során akadozás, vagy a hang elcsúszása
  • weboldalak lassú betöltése
  • lassú frissítési folyamat: a Windows időről-időre frissül. Egy ilyen frissítés akár 2 órán is tarthat egy lassú gépen és nem lehet megszakítani, mert akkor lehet, hogy utána már egyáltalán nem fog elindulni. Ha éppen kikapcsoljuk a gépet és indulnánk a laptoppal együtt, akkor kinek van ideje ezt kivárni?

Nem minden laptop gyors, ami annak látszik.

Miért készítenek a gyártók ilyen lassú, a mai alap-követelményeknek nem megfelelő processzorral szerelt gépeket? Mert ezeket tudják a legolcsóbban előállítani és a legnagyobb haszonnal eladni.Ugyanakkor ők is tudják, hogy az ilyen gépek kb. semmire se jók, ezért be szoktak vetni két trükköt, hogy ezek a gépek a mindennapi használat során gyorsabbnak tűnjenek:

  • a gépet egy gyorsabb videóvezérlővel szerelik, így a kép megjelenítéssel kapcsolatos számítási feladatok egy részét nem a processzor végzi. Egy ilyen gépnek már nem okoz problémát a jó minőségű videók lejátszása, de a többi fenti probléma még ugyanúgy érinti őket. Próba során azt látjuk, hogy a videók lejátszása gördülékeny, de a többi folyamat lassúcska. És ha egy gép az elején lassú, akkor mi lesz vele később, amikor már nem friss, hanem 2-3 éves, elszemetelődött Windows lesz rajta?
  • a gépet merevlemez helyett SSD-vel szerelik: ilyenkor a gép valóban gyorsnak tűnik, mert az SSD-ről sokkal gyorsabban tudja olvasni az adatokat, mint egy merevlemezről. Az ilyen gép tényleg gyorsan indul, érzetre gyorsan működik: rákattintunk a böngészőre és már be is töltött. Ugyanakkor az olcsóbb gépeket viszonylag kisméretű SSD-vel szerelik. Általános a 120 gigabyte-os, de 64, illetve 32 gigabyte-ossal is találkoztunk e cikk írásakor. Mire elég egy 32 gigabyte-os tárterület? Egy Windows 10 és néhány program éppen elfér rajta. Most! Ha jönnek a frissítések és elkezd a Windows hízni, akkor 2-3 év múlva akár 40-50 gigabyte-ot is foglalhat. Foglalhatna, ha lenne rajta hely. Az ilyen gépet kell évente, két évente garantáltan újratelepíteni, és erre a garancia nem terjed ki. Jobb a helyzet a 120 gigással, de arról ne is álmodjunk, hogy egy ilyen gépen a családi fényképalbumot és filmeket tárolunk, mert a hely felét elveszi a rendszer és a telepített programok.

Amire semmilyen gyártói trükk nem nyújt megoldást: egy lassú processzorral szerelt laptop nem fogja tudni kihasználni a nagysebességű internet kapcsolatok előnyeit. Hiába van otthon többszáz megás, vagy akár gigabites netünk, ebből egy lassú gép még kábeles kapcsolat esetén is csak 100-200 megás letöltési sebességet tud kihozni!

Hogyan lehet elkerülni a 100.000 Ft alatti gépek csapdáját?

Tapasztalatom szerint az áruházi eladók nem tekinthetőek mindig kellőképpen felkészültnek. Ezt próba-érdeklődések tapasztalataként írom. De hogy is lehetnének azok? Egy áruházi eladónak nem csak egy fajta termékekkel kell foglalkoznia, hanem többel is: nem csak a laptopokat kellene töviről-hegyire ismernie, hanem a TV-ket, a hűtőket, a mosógépeket, stb. Így legtöbbször ők is csak a termék mellé írt adatlapból tudnak tájékozódni. A rosszabbak pedig csak felolvassák az ott leírtakat, amivel mi, mint vásárló, nem vagyunk előrébb.

A legjobb módszer arra, hogy ezt a csapdát elkerüljük, ha egyszerűen nem választunk 100.000 Ft alatti gépet. Tudom, hogy nem leszek ezzel népszerű, de számoljunk egy kicsit.

a, István nem hallgat rám, és vesz egy gépet 90.000 Ft-ért. Sajnos neki nem jött be a 23%, abba a 77%-ba esik, aki lassú processzorral szerelt gépet választott. Már az első használtnál tapasztalja hogy ennek a gépnek talán nem így kellene mennie, de elhessegeti a kisördögöt a válláról. Telnek az évek és a gép annyira lelassul, hogy használhatatlan lesz. Isván kifizet garancia időn túli javításokra és bővítésekre (pl. memória) az évek során 30.000 Ft-ot. Egy-egy újratelepítés után jobb valamivel a gép, de gyorsnak ekkor sem mondható. István végül megelégeli a dolgot és 5 év után vesz egy másik laptopot, de nem akarja még egyszer megégetni magát, így hogy tutira menjen, rákölt 150.000 Ft-ot. István öt év alatt 265.000 Ft-ot költött laptopra és az 5 év alatt egyszer sem érezte azt, hogy egy jó gépe lenne.

b, Péter vesz egy laptopot 120.000 Ft-ért. Péter örül, mert a laptop gyors, kifogástalanul működik. Persze neki is vannak garancia időn túli költségei, de kisebbek, mert jó eséllyel nem kell bővíteni a gépet. Péter 7 év alatt költ a gépre 20.000 Ft-ot, de végül eladja. Mivel a gép még mindig gyorsabb, mint az akkor legolcsóbbak, ezért kap érte 40-50.000 Ft-ot és mivel bevált, vásárol egyet újra 120.000 Ft-ért. Péter 7 év alatt költött 265.000 Ft-ot, de visszajött az eladásból legalább 40.000 Ft, így igazából csak 220.000 Ft-tal lett vékonyabb a tárca és közben Péter végig örömét lelte a laptop használtban.

Ugyanakkor a 120.000 Ft-os ár sem jelent 100% garanciát arra, hogy tényleg az igényeiknek megfelelő legjobb vételt vásároljuk meg. Ha érdekli az a néhány szempont, amit érdemes laptop vásárláskor figyelembe venni, olvassa el ezt a cikket is (ígérem, ez már rövidebb lesz): https://infofutar.hu/laptop-valaszto-kisokos/

 

u.i: Természetesen ez az írás nem szeretné azt sugallni, hogy minden 100.000 Ft alatti laptop lassú. Mint írtam, a kínálat 23%-a gyorsnak tekinthető, de hogy melyik esik abba a 23%-ba, azt egyáltalán nem könnyű eldönteni egy átlagos vásárlónak. Az Infofutár webshopjában időről-időre található olyan laptop, ami 100.000 Ft alatt megvásárolható. Ezeknek a gépeknek a specifikációit minden esetben kiemelten, pontról-pontra ellenőrizzük. Ezek a laptopok abba a 23%-ba esnek, amik valóban jók és gyorsan működnek az első pillanattól.

által|2019-06-13T09:32:21+00:00június 13th, 2019|Hírek|0 hozzászólás

About the Author: