Beszéljünk a 100.000 Ft alatti laptopokról!

Még a műszaki beállítottságú embereknek sem mindig egyszerű eligazodni az itthoni laptop kínálaton a sokszínűség miatt. Egy nagyobb műszaki áruház polcain akár 40 típust is láthatunk, de egy hipermarketben is legalább 20 másik van kiállítva. Ami minden közös: található mellettük egy lap, amin laikusok számára semmitmondó technikai adatok vannak felsorolva. Mert valljuk be őszintén: kit érdekel, hogy pontosan mi a neve annak a processzornak, ami a gépben van. Egy valami számít: amikor végül hazavisszünk egy gépet, akkor az legyen jó arra, amire használni szeretnénk!

Mivel a technikai adatokon csak azok igazodnak ki, akik napi szinten benne vannak ebben a világban, ezért vásárláskor nagyon sokszor döntő tényező a laptop külseje, az eladó ajánlása és az ár. Az árban van viszont egy kategória, aminél nagyon könnyű mellényúlni: ezek a 100.000 Ft és az alatti árcédulával ellátott laptopok!

Ma megvizsgáltuk a hazai kínálatot. A pontosság kedvéért olyan műszaki áruházak és hipermarketek laptop kínálatát vettünk figyelembe, akik országosan legalább 20 üzlettel rendelkeznek és van fizikai boltjuk Miskolon. Ezeknek az áruházaknak a webshopjába jelenleg (2018.08.22) 174 darab olyan laptop van feltöltve, aminek az ára 100.000 Ft alatt van. Felállítottunk egy minimum gyorsasági szintet, aminek szerintünk egy mai laptopnak meg kell felelnie, ha átlagos otthoni felhasználás, netezés, filmezés, szövegszerkesztés a cél. A 174 laptopból mindössze 40 teljesíti ezt a szintet, azaz mindössze 23%-uk.

Ez azt jelenti, hogy Önnek 77% esélye van arra, hogy ha 100.000 Ft alatti laptopot vásárol a gép külseje, vagy az eladó ajánlata alapján, az lassú lesz és nem fog igazán jól működni, Ön pedig nem fogja örömét lelni a használatban!

A gond ezeknek a laptopoknak a processzorával van, ami az esetek 99%-ban nem cserélhető gyorsabbra (garancia időn pedig egyáltalán nem, hiszen garancia vesztéssel jár). Ez nem olyan, mint egy asztali gépnél, hogy ha lassú a processzor, akkor kicseréljük, bővítjük és megy minden tovább.Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy jól válasszunk.

Egy lassú processzorral szerelt gép az alábbiakkal fog kedveskedni új gazdájának:

  • lassú Windows indulás
  • programok lassú indítása. Az indulási sebességgel együtt akár percek is eltelhetnek, amíg a gép valóban használtra kész, elindult és betöltötte az első programot, például egy böngészőt
  • jó minőségű videók lejátszása során akadozás, vagy a hang elcsúszása
  • weboldalak lassú betöltése
  • lassú frissítési folyamat: a Windows időről-időre frissül. Egy ilyen frissítés akár 2 órán is tarthat egy lassú gépen és nem lehet megszakítani, mert akkor lehet, hogy utána már egyáltalán nem fog elindulni. Ha éppen kikapcsoljuk a gépet és indulnánk a laptoppal együtt, akkor kinek van ideje ezt kivárni?

Nem minden laptop gyors, ami annak látszik.

Miért készítenek a gyártók ilyen lassú, a mai alap-követelményeknek nem megfelelő processzorral szerelt gépeket? Mert ezeket tudják a legolcsóbban előállítani és a legnagyobb haszonnal eladni.Ugyanakkor ők is tudják, hogy az ilyen gépek kb. semmire se jók, ezért be szoktak vetni két trükköt, hogy ezek a gépek a mindennapi használat során gyorsabbnak tűnjenek:

  • a gépet egy gyorsabb videóvezérlővel szerelik, így a kép megjelenítéssel kapcsolatos számítási feladatok egy részét nem a processzor végzi. Egy ilyen gépnek már nem okoz problémát a jó minőségű videók lejátszása, de a többi fenti probléma még ugyanúgy érinti őket. Próba során azt látjuk, hogy a videók lejátszása gördülékeny, de a többi folyamat lassúcska. És ha egy gép az elején lassú, akkor mi lesz vele később, amikor már nem friss, hanem 2-3 éves, elszemetelődött Windows lesz rajta?
  • a gépet merevlemez helyett SSD-vel szerelik: ilyenkor a gép valóban gyorsnak tűnik, mert az SSD-ről sokkal gyorsabban tudja olvasni az adatokat, mint egy merevlemezről. Az ilyen gép tényleg gyorsan indul, érzetre gyorsan működik: rákattintunk a böngészőre és már be is töltött. Ugyanakkor az olcsóbb gépeket viszonylag kisméretű SSD-vel szerelik. Általános a 120 gigabyte-os, de 64, illetve 32 gigabyte-ossal is találkoztunk e cikk írásakor. Mire elég egy 32 gigabyte-os tárterület? Egy Windows 10 és néhány program éppen elfér rajta. Most! Ha jönnek a frissítések és elkezd a Windows hízni, akkor 2-3 év múlva akár 40-50 gigabyte-ot is foglalhat. Foglalhatna, ha lenne rajta hely. Az ilyen gépet kell évente, két évente garantáltan újratelepíteni, és erre a garancia nem terjed ki. Jobb a helyzet a 120 gigással, de arról ne is álmodjunk, hogy egy ilyen gépen a család