Megmutatjuk, hogyan inthet búcsút a fölösleges kB-oknak 

• Miért fontos, hogy legyen elég szabad hely a gépünkön?
• Hogyan ellenőrizhetjük, hogy van-e elég szabad hely a számítógépen?
• Hogyan szabadíthatunk fel helyet a gépen gyorsan és egyszerűen?

A tavasz a fogyókúra és a lomtalanítás időszaka, igyekszünk megszabadulni mindentől, ami fölösleges. A számítógépét se hagyja ki, szabadítsa meg a fölöslegtől! Miért fontos ez?

Ha nincs elég szabad hely a gépen, akkor lassabb lesz. De mi okozza a lassúságot?
Minden programnak szüksége van egy kis szabad helyre, ahová pakolászhat működés közben. Ha a programok nem találnak elég helyet, akkor csinálnak maguknak, ami lényegesen rosszabb megoldás, mint ha mi adnánk nekik. Szabad hely híján ugyanis a programok kénytelenek virtuális memóriát használni és átrendezik a „könyvespolcunkat”, azaz töredezetté teszik a fájlokat. És ezzel a gépünkön eluralkodik a káosz. Ezután ahogy nekünk tovább tart megtalálni valamit a nagy rendetlenségben, mint mikor minden a helyén van, a számítógépnek is tovább tart az egyes műveletek elvégzése, ha korábban a programok össze-vissza pakolásztak oda, ahol épp helyet találtak. Ezért lesz lassú a gép, ha kevés a hely winchesteren.

Ezt a káoszt, valamint a gépünk krónikus lassulását úgy előzhetjük meg, ha odafigyelünk arra, hogy legyen elég szabad hely a gépen. Hogy mennyi? Minimum 10-15 GB.

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy épp mennyi szabad hely van a gépünkön? A legegyszerűbb megoldás, ha megkeressük a Fájlkezelő, „Ez a gép” mappáját, és ott megnézzük az „Eszközök és meghajtók” részben. Ha ott azt látja, hogy lényegesen több hely van, mint 10-15 GB, akkor nyugodtan hátradőlhet. Mindössze annyit kell tennie, hogy időről időre ellenőrzi, nem lépte-e át a kritikus határt. Persze attól még Ön is törölhet pár fölösleges dolgot, kárára nem válik, sőt…

De mit töröljünk? Kezdjük a lomtalanítást a Lomtár ürítésével. A Lomtárban azok a dolgok találhatóak, amelyeket már egyszer törlésre ítéltünk. Ha ezt kiürítjük, az olyan, mint ha kivinnénk a szemetet. Ha Windows 8-at használ, a Lomtárat a következő útvonalon éri el: Gépház/Gép és eszközök/Lemezterület, a „Lomtár ürítése” gombra kell kattintani. Ha korábbi operációs rendszert használ, akkor alap esetben az Asztalon találja a Lomtárat.

Még több fölöslegtől szabadulhat meg, ha rendszeresen üríti a „Letöltések” mappát. Pontosabban a Letöltések mappából azokat a fájlokat, amelyeket már máshová elmentett. Mi található ebben a mappában? A letöltött fájlok automatikusan ide kerülnek. Ezt a mappát az „Ez a gép” vagy „Sajátgép” alatt találja, vagy ha ott nem, akkor azon a meghajtón, amelyikre a Windows van feltéve.

Ezzel a két egyszerű lépéssel mindössze néhány perc alatt szabadíthat fel helyet a gépén. Ugye, hogy nem is ördöngösség?